Nyhedsbrev august 2022

Vigtige informationer bl.a. om avl


Hvalpe
Der er i øjeblikket ikke så mange danske hvalpekøbere på venteliste til en Broholmer hvalp.
Interessen for en hvalp er større hos hvalpekøbere fra udlandet.
På DKK kan man lægge en opdrætterannonce med informationer om planlage kuld, se opdrætterannoncer HER - det forudsætter at man er medlem af DKK .
D.d. er der ingen aktuelle kuld lagt på Købhund.dk.

Registrering af kuld i databasen
Avlsrådet oplever i stigende grad at opdrættere fravælger at registrere kuld med ejerinformationer i Broholmerselskabet. Det er rigtigt beklageligt for racen.
Vi vil så gerne kunne invitere alle fødte hunde til både mental - og eksteriørbeskrivelse, samt udsende HD-reminder, men uden kuld og ejerinformationer, er det desværre ikke muligt, til stor skade for især racens meget lille genpulje, men også hele den fortsatte rekonstruktion.
Ligeledes kan vi ikke udstede og udsende broholmercertifikater til hunde, hvor ejer ikke er kendt.

Er du som ejer i tvivl om, hvorvidt din hund er registreret med dig som ejer i Broholmerselskabet, må du meget gerne kontakte Avlsrådet på: avlsraadet@broholmeren.dk


Hoftestatus på vores hunde
Hofteledsdysplasi og albueledsdysplasi (HD og AD) er 2 af de vigtige ting vi undersøger vores hunde for. Begge er vigtige at have fokus på i avlen. I dette nyhedsbrev har vi valgt at sætte fokus på Hofterne.
Hoftestatus på vores hunde bliver registreret i DKK såfremt hunden er fotograferet og resultatet bliver indsendt af den fotograferende dyrlæge.
Der ses desværre en kedelig tendens til at hunde registreret med A hofter er stærkt faldende. Det er et problem vi skal tage alvorligt og være OBS på.
Andelen af registrerede A hofter er indtil nu i indeværende år på 43 % , hvor det tidligere i 2013 har været helt oppe på over 70 %.
Tag en snak med Avlsrådet om egnede match til din hund, hvis den skal i avl. Find kontaktinformation til Avlsrådet HER
Vi har brug for at så mange af vores hunde som muligt går i avl – også selvom der pt. Ikke er så mange der søger en Broholmerhvalp.

Links til videnskabelige artikler der vedrører hoftestatus og hofteindex:

Arvelighed af asymmetrisk HD:
Artiklen kan læses HER

Validering af DNA test for HD hos Labrador:
Artiklen kan læses HER

Specialeprojekt om konsekvenser af ophør af HD fotografering:
Artiklen kan læses HER

Avlsgodkendelse

For at din hund kan gå i avl skal den have gennemgået følgende avlskrav:

  1. Den skal være røntgenfotograferet på hofter og albuer og gerne med resultatet A eller B på hofterne og 0 eller 1 i albuerne. Den skal være mindst 18 måneder når den bliver røntgenfotograferet. Røntgenbillederne bliver sendt til KU – Sund, som vurderer billederne og videresender resultatet til DKK, der derefter lægget resultaterne på hundeweb. Man skal købe en røntgen rekvisition ved DKK inden røntgenfotografering. Spørg din opdrætter om hjælp, eller kontakt os i Broholmerselskabet enten Avlsrådet eller bestyrelsen.

  2. Den skal have gennemgået en mentalbeskrivelse. Din hund bliver indkaldt til metalbeskrivelse af avlsrådet ,forudsat at du er registreret som ejer i Broholmer Selskabet, men du kan også selv vælge en klub der mentalbeskrivelse.

  3. Den skal have mindst et very good på en udstilling bedømt af en avlsgodkendende Broholmer dommer, efter at den er fyldt 2 år - i åben klasse.

  4. Man kan undtagelsesvis få sin hund avlsgodkendt uden udstillingsresultat. Så skal den vises for en avlsgodkendende dommer på et aftalt sted mod et gebyr. Kontakt Broholmer Selskabet med henblik om dette er muligt.

Ønsker man at opnå DKK Stambog plus skal følgende anbefalinger være opfyldt:

  1. Hunden skal være hjertescannet af en dyrlæge der er medlem af Ekkogruppen – link til dyrlæger i Ekkogruppen HER

  2. Hunden skal være eksteriørbeskrevet af en Broholmer dommer. Avlsrådet indkalder din hund til eksteriørbeskrivelse hvis din hund er registreret i Broholmer Selskabet.
Avlsgodkendende Broholmerdommere:

Bo Lasthein Andersen
Annette Bystrup
Birgit Seloy
Birgitte Schjøth
Carsten Birk
Charlotte Høier
Einar Paulsen
Gunnar Nymann
Hanne Laine Jensen
Henrik Søeborg
Jørgen Hindse
Kevin Brown
Kim Vigsø Nielsen
Lisbet Utke Ramsing
Marianne Baden
Marie Petersen
Svend Løvenkjær

Næste udstilling som du kan tilmelde til med en avlsgodkendende dommer er:
  • Ballerup 24. september med Gunnar Nymann som avlsgodkendende dommer – sidste frist for tilmelding er 22. august - TILMELDING HER

  • Herning 12.-13. november. Kun den 13 november er der en avlsgodkendende Broholmerdommer Kevin Brown – sidste frist for tilmelding er 10. oktober - TILMELDING HER


Vi glæder os til at se mange af jer på Broholm.


Med venlig hilsen

Bestyrelsen
BroholmerselskabetDu modtager denne mail, fordi du er medlem af Broholmerselskabet.
Broholmerselskabet | bestyrelsen@broholmeren.dk